Le premier article de notre rubrique « Sciences Young Reporters » nous vient de Flandres! Nous vous proposons donc un petit exercice de traduction… et attendons vos articles pour faire vivre ce blog réservé aux 12-18 ans. Bonne lecture!

 

We zijn leerlingen in Sint-Joris Instituut in Bazel en we nemen deel aan de wedstrijd Robotixs met het Pass, in Wallonië.

4Hallo lezers. Wij gaan jullie wat vertellen over wat we al gedaan hebben aan onze robot.
De robot is bedoeld om mee te doen aan de robot wedstrijd Eurobots die georganiseerd wordt in Wallonië. We zijn al een tijdje bezig met de voorbereidingen van de robot. We hebben al een maquette gemaakt van de robot en zijn nu bezig met het maken van verschillende onderdelen van de robot zoals het controle paneel (zie foto ) om de robot te besturen. Nog een onderdeel dat we bijna klaar hebben is het kader van de robot waar alle onderdelen op gemonteerd moeten worden maar het kader is op het moment nog te groot en moet nog wat aangepast worden om aan de regels te voldoen. We zijn op het moment nog bezig aan nog veel meer onderdelen maar daar wordt later meer over verteld.

Woensdag per woensdag

Woensdag (18/11/2015) was een grote dag en iedereen is blij dat hij achter de rug is! Er moest een voorstelling gebeuren over systemen die ons in het spel zouden helpen punten te scoren en ook een bijhorende maquette maken. De groep had deze voorstelling goed en lang voorbereid, ook de maquettes waren zeer tijdsintensief. Buiten zenuwen verliep de voorstelling redelijk geslaagd, er waren goede en minder goede systemen maar dat viel over het algemeen heel goed mee. De maquettes waren onze toppunten en lieten ook een goeie indruk achter bij onze leerkrachten. De rest van de dag werd er voorbereidingen gedaan om de systemen te verbeteren en te combineren.

5

Woensdag 7/10/2015
1Vandaag hebben we ons ontfermd over de spelregels. We hebben namelijk al de belangrijke regels vertaald.

Woensdag 21/10/2015
Vandaag hebben we een maquette gemaakt van onze robot en hebben er een Bundel en een voorstelling over gemaakt.

Woensdag 18/11/2015
2We zijn begonnen aan de besturingskast
En hebben onze ideeën verbeterd.
De basis van de robot is af.

 

Woensdag 25/11/2015
3We zijn vandaag onze besturingskast aan het bekabelen.

 

 

Woensdag 27/01/2016

robotixsrobotixs Deze week hebben we de opdracht ‘vissen’ deels afgemaakt. We hebben de magneten aan het plaatje vastgemaakt en dit getest. Wat we nu nog moeten doen aan de vissen is deze vastmaken aan de robot en de bedrading aansluiten. We hebben vorige week ook een idee bedacht om het Zandkasteel te maken. Dit gaan wij doen met een grijper die de blokken één voor één of soms met meerdere tegelijk zal meenemen.

Ook is de autonome robot volledig afgemaakt en werd er een noodstop op gemonteerd.

De parasol moest ook verplaatst worden want deze stond niet goed in het zicht. De zekeringskast is ook afgewerkt.

 

Woensdag 03/02/2016

robotixsHet zandkasteel en de grijper werden uitgetekend op autocad en ze hebben dit deels gemaakt. Het plan is om dit vandaag dan ook al op de robot te monteren. De parasol kon vandaag ook voor de eerste keer zonder fouten functioneren.

De robot kan vandaag al rechtdoor rijden en naar rechts draaien, maar hij kon nog niet naar links draaien . Hier moet nog aan gewerkt worden tot hij dit kan. Voor de vissen is er een nieuw idee bedacht omdat het oude niet zo goed was. Vandaag zijn ze al begonnen aan het nieuwe idee.

 

 

Woensdag 17/02/2016

robotixsIn de vakantie is er ook nog gewerkt aan de robot. Er zijn een paar kleine aanpassingen geweest. De vissen zijn afgewerkt en uitgrondig getest.

Vandaag zijn de plaatjes van de vissen in een kleur gezet en werd vastgezet op de robot. Er werd vandaag ook een stuk van de bedrading van de schelpen gedaan. Ook werd de robot voor het eerst volledig getest op de speeltafel.

Vandaag werd ook de motoren van de robot aangesloten. De plaatjes van het zandkasteel werden vandaag ook afgemaakt en is deze als proef op de robot geplaatst. De bedrading van de robot werd bijna afgemaakt. De plaatjes van de vissen werden getest en goedgekeurd. Het systeem van de schelpen werd ook goedgekeurd.

 

robotixs

Leeg 23-4

 

 

 

De laatste loodjes.

OP 28/02 = ROBODAY.

IMG_2154Veel voorbereiding, een powerpoint maken en dan nog in het Frans, – zucht. 😉
Deze morgen om 6u vertrokken op school en bijna iedereen in de bus sliep nog.
Zo dadelijk gaan we voor de eerste maal de speeltafel zien.Gek, maar we weten
nog niet alle specificaties van de tafel – wait and see. We kregen een super ontvangst! Terwijl sommigen onder ons, de jury te woord stonden, gingen anderen vragen in het PASS oplossen. De taken werden eveneens verdeeld. « Stressen » onwille de jury, we deden super ons best! Jammer genoeg werken niet al onze ideeën voor 100%. Hoe gaan we dat oplossen?!

 

De laatste testen.

Terug op school, werden de nodige aanpassingen doogevoerd, zij het voor de eerste, tweede, derde, … honderdste maal … Helaas werden niet al onze ideeën werkelijkheid – afbreken dan maar. Gelukkig kunnen we alle gevraagde proeven oplossen – JOEPIE! Onze tacktiek werd ontwikkeld tijdens de oefenpartijen in onze school – op een namaak speeltafel. Super geweldig – oefenen… oefenen…

De eerste dag, eerste ronde.

derniers-reglages-avant-les-matchsderniers-reglagesWe vertrokken om 7u ‘s morgens richting Frammeries – oooo, wat hadden we graag nog wat langer geslapen.Maar ja, … de plicht roept. Aangekomen rond 9u begonnen we met de testen, de allerlaatse oefeningen voor het grote spel!
Dedju, die robotjes draaien niet zoals verwacht, aanpassen geblazen.

De « Robobro’s » traden als eerste aan en alles liep super; vissen, schelpen, zand – de punten volgden snel na elkaar. Victoire « 130 » punten. YES, een FEESTJE.

« Number one » komt als laatste aan de speeltafel. Er werd afgeteld: cinq, quatre, trois, deux, une…et parti! De wedstrijd begon voor onze tweede groep.
Eerst het strand, alles verliep goed. Lap, onze autonome robot startte niet. Nog snel enkele strandkabines gesloten en zand binnengehaald. Neeeee … onze robot begon te wankelen en … kantelde! Shit, shit, shit, … happens! Slechts 65 punten op ons scorebord – dit hadden we niet verwacht.

De « robopro’s staan eerste en de « number one » twintigste in de rangschikking.

Tweede ronde.

De « robobro’s » ontmoetten « starfisch », een geduchte concurrent uit de eerste ronde. Een zware match in het vooruitzicht – zij zijn sterk in het zand. Yes, …
118 punten voor ons t.o.v. 95 voor hen. De buit was binnen.
« Number one » aan de beurt – tien centimeter vooruit … stil, PANNE … Kak! Gelukkig deed de autonome robot haar werk – 55 punten binnen. Niet slecht.

Het probleem … losse contacten in de elektriciteitskast, niet zichtbaar voor het blote oog. Alles aangedraaid en getest. Oke, morgen meer stress. maar vanavond Bergen – Mons – verkennen.

Derde ronde.

« Number one » tegen « Le méla-bots », een monsterscore volgde – 141 punten – voor onze mannen nogwel! Alle ellende van de vorige dag volledig weggespeeld! TOP. De « robobro’s » in een duel met « ARTamines »: 99 t.o.v. 111. Goede wedstrijd

https://www.youtube.com/watch?v=u7QOZfANDZY&feature=share

sint-joris-gagnants

Blog door: Daan Porteman en Luc Roo Garcia.